Homme(n)les


Gossie Jan, ga je dat bonusje echt teruggeven? Ben je helemaal betoeterd? Ik wilde net de salon een tikje restylen. Het bankstel ziet er schandalig uit. En dat stomme cabriootje moet ook ingeruild worden. April wordt trouwens een dure maand. Drie galaatjes, het golfabonnement, mijn shoppingtripje New York.

Wat zeg je, publieke opinie?

Weet je wel hoe de mensen  over mij kletsen? Ik kan me nergens meer vertonen. Dat salaris van jou zonder extraatje is zielig hoor. Vergeleken met vrouwtje Wijers blijft het krabben en bijten. Haar man maakte vorig jaar vijf miljoen. Daar kun je mooi mee voor de dag komen.

Nee, natuurlijk ben ik niet ontevreden. Maar het lijkt wel alsof jij iets fout hebt gedaan. Je hebt je gewoon aan de regels gehouden. Ze kunnen toch niet achteraf de regels veranderen? Zou ik eens moeten doen met de werkster en de tuinman.

Wat bedoel je, pensioenen niet indexeren?
Nou zullen we het helemaal krijgen. Het is toch logisch dat de pensioenen bevroren worden. Dat had al na de crisis in 2008 moeten gebeuren. Sommige zijn toen al bevroren. Verlaagd zelfs. Ze hebben toen duidelijk gezegd dat de rest zou volgen in 2011. Het is nu toch 2011. Veel bedrijven bevriezen de pensioenen. Het ABP in elk geval. Waarom zou de bank daaraan ontsnappen.

Omdat de bank staatssteun heeft?

Flauwekul, Jan. Dat geld is geleend. Dat geld komt terug. Bij het ABP en een hoop bedrijven hebben ze miljarden uit de pot gehaald. Die betalen geen cent terug. Zitten ze daar aan de salarissen te morrelen? Nee, dus.

Bevriezing  verdraagt zich slecht met extra beloning?

Grapje zeker. Moet je nagaan wat jij al terugverdiend hebt voor de bank.

Hoezo zien de mensen dat anders?

Mensen zijn toch niet gek. Ze weten dat pensioenen omlaag moeten. Ook zonder crisis, bedoel ik. Dat is gewoon beleid. Sinds 2004 ook Europees beleid. Zijn ze dat ineens vergeten? Ze hebben de mensen nou tien jaar de rampen van vergrijzing en profiterende babyboom ingeprent en dus weten ze heel goed dat pensioenen een blok aan ons been zijn.

Erg voor de kleine pensioentjes?

Kom op Jan. Niet zo sentimenteel. Wat betekenen die paar centen indexering. Reken maar dat al die zeurende pensioentjes een plasma tv in huis hebben.

Beloofd om op peil te houden?

Ja zeg, wat niet is, kun je niet nakomen. De regering zegt dat die zekerheid nooit meer terugkomt. Die wil pensioenen anders regelen. Het beleggingsrisico moet bij de pensioentjes liggen en niet bij de fondsen. Want anders beleggen die fondsen alleen maar in staatsleningen en onroerend goed. Dat zou toch funest zijn voor de banken. Dan is de fut eruit. Risico’s brengen nou juist geld op. Waar haal jij je groei vandaan als de durfbeleggers uitsterven?

Willen die pensioentjes geen risicobeleggingen?

Ik wil zoveel. Pensioentjes hebben niks te willen. Daar heb je pensioenbazen voor.

Wat mopper je nou? Politici boos? Vakbond boos? Kamer boos? Waarmee dreigen ze? Geen bonus bij staatssteun? Terugstorten in de pensioenkas? Honderd procent belasten?

Laat me niet lachen. Die lui preken voor eigen parochie. Politici helemaal. Die hebben heel andere plannen. En ze houden hun rug recht. Die pakken de hele oudedagsvoorziening bij de kop. Neem Kamp nou. Hij gaat de AOW als een soort bijstand inrichten. Geen onafhankelijke individuele uitkering maar toetsing aan het gezinsinkomen, een noodvoorziening, snap je wel. Dat is moedig. En er zit nog meer in. Als je de onderhoudsplicht voor kinderen naar ouders uit de kast trekt, wordt dat oudedagsgedoe een stuk goedkoper. Bovendien stimuleer je de eigen verantwoordelijkheid. Mensen gaan hun eigen pensioen sparen. Dat wordt hoog tijd. We kunnen toch de werkgevers niet al die premie laten betalen. Die hebben andere zorgen aan hun hoofd. Arbeidskrachten moeten juist goedkoper worden. De groei moet het van losse werknemers hebben, je weet wel iedereen wordt ZZP-er en koopt zijn eigen pensioen.

Toekomstmuziek?

Ja maar wel muziek, Jan. Wacht maar eens af hoeveel extra omzet de verzekeringstak van de bank dan zal maken.

De huidige pensioentjes kunnen niks meer bijverzekeren?

Tja, jammer maar helaas. Veranderen zul je altijd ergens aan merken.

Als beginnende pensioentjes voor altijd bevroren blijven, teren ze te veel in, denk jij?

Als, als. Als Kadhafi boos blijft, betalen we allemaal goud aan de pomp. Die babyboomers hebben de buit allang binnen, daar hoef jij niet over te mekkeren. Ze moeten de tering naar de nering zetten. Dat moeten wij toch ook, Jan.

Moet je naar de bank? Ach ja, ga jij maar weer hard aan het werk, des te eerder kun je de staatssteun afbetalen. Ja schat, dan wordt alles weer gewoon.

Zou het zo zijn gegaan in huize Hommen? Nee, mijnheer Hommen zingt: I‘m sorry, so sorry. Hij zegt: wij hebben onvoldoende ingeschat welk signaal er van de variabele beloning uitging naar de samenleving. Hij werkte zo hard dat hij geen tijd had om kranten te lezen, naar de televisie te kijken, laat staan om met de mensen in de straat te praten. Die noemen het diefstal, zowel het ene als het andere.

Advertenties

One Comment on “Homme(n)les”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s