Pensioenkou


Ik kan niet goed rekenen. Dus ik praat niet graag over pensioen. Ik praat ook niet graag over pensioen omdat ik vijfenzestig ben. Je preekt voor eigen parochie en dat geeft geen fijn gevoel. Daar hangt de akelige gedachte boven dat je jongere mensen, godbetert, je eigen kinderen en kleinkinderen schade berokkent.

Die gedachte wordt gevoed door het generatiedenken dat al jaren rondsist. De valse toon ervan bevestigt jongeren in een slachtofferrol waarin een gelijk gehaald moet worden dat niet bestaat. Je kunt hoogstens zeggen dat er een strijd speelt over economische verdeling; een strijd die vroeger speelde en morgen ook zal spelen.

Verstandige bestuurders zouden de ophitserij tussen jong en oud moeten relativeren. Maar net zoals in het multiculturele vraagstuk hebben bestuurders geen zin in het bij elkaar houden van mensen. Integendeel, de ophitserij komt hen politiek goed van pas en, denk ik verboden complotterig, is misschien wel deel van hun politiek.

In de rituele dansen om de pensioenen te verlagen, laat de overheid zich als mede-ophitser zien. Bij de berichtgeving verschijnt als pictogram een caravan en golfende mannetjes. Bij de bonusproblematiek komt er nooit een Maserati in beeld. Ik bedoel maar.

Na het pensioendebat zei het Journaal dat de metaalbewerker (uit het pensioenfonds dat in 2013 als eerste moet korten) 6 à 7% ofwel € 250,- per jaar inlevert. Het heeft dezelfde toon als een eerdere opmerking van Sweder van Wijnbergen. Wat is dat nou een paar tientjes, ja iemand met twee ton levert honderden euro’s in. Voor de vele pensioenen tussen 300 en 400 euro per maand is die korting bij de doorgevoerde bevriezing (ook van de AOW) en kostenverhogingen voor voorzieningen een ingreep in het eerste levensonderhoud al vindt baron Van Wijnbergen dat een bagatel.

Verlaging moet. Als de pensioenen niet verlaagd worden, krijgen jongeren over 30 tot 40 jaar niet dezelfde pensioenen als de ouderen nu. Daar begin ik niets meer te snappen ook al lees ik alles over rekenrente, beleggingsresultaten, dekkingsgraad. Komt er in dertig, veertig jaar niks bij in de pensioenpot? Is de pot leeg? Leven ouderen op de premies van jongeren? Berusten privé-pensioenen nou ineens op een omslagstelsel? En als de situatie zo nijpend is, moeten toch alle fondsen korten? En waarom kort het ABP maar een half procent? Of zijn Metaal en ABP de proefballonnetjes om oud en jong aan een ander regime te laten wennen?

Dat zit niet alleen in langer werken. Zeker is dat pensioen onzeker wordt. De verzekering wordt een private maar wel verplichte belegging met het beursrisico voor de inlegger en nul invloed op beleggingstactiek. Moeten pensioenen verlagen om die ombouw er door te jassen nu de tijd rijp is? Of moeten ze verlagen omdat de werkgevers even onmiddellijk de pensioenpremies willen bevriezen? Pensioenpremies volgen de conjunctuur, willen pensioenen meegaan. Als je minder in de pot stopt, komt er zeker minder uit. Werkgevers maken ook plannen om loonsverhogingen niet te laten meetellen in de pensioenopbouw; ze willen uitbreiding van tijdelijke contracten; ze willen zoveel mogelijk flexibele arbeid. En eigenlijk willen ze ook verlaging van het minimum loon.

Zulke plannen verlagen bij voorbaat het pensioen van jongeren en/of beperken het aantal teljaren in pensioenopbouw en/of sluiten pensioendeelname uit. Dit alles staat in het kader van arbeidsrechten beperken om arbeidskosten te verlagen. Sommigen noemen het neo-liberale politiek die collectieve regelingen uitbeent en/of doorschuift naar private (onbetaalbare) verzekeraars. Velen noemen het hervormingspolitiek die Nederland op orde brengt. Die is zo noodzakelijk dat kritiek erop vuig populisme heet en zelfs politieke criminaliteit zoals Pechtold onlangs heeft uitgevonden.

Wat ik vind? Niks! Dat we negentiende-eeuwse sociale verhoudingen moeten herinvoeren om onze huid te redden, snoert mij de mond.

Ik kan er weemoedig van worden. Ouderen, ouders kunnen jongeren, kinderen niet behoeden voor de kou in hun levens. En het gekort op kleine pensioenen vind ik zielig. Ik denk dan terug aan de val van Icesave. Toen verhoogde de overheid het verzekerde spaargeld van 38.000 tot 100.000 euro. Voor de metaalarbeider, en straks alle pensioenen op zijn niveau, wordt niet eens € 250,- per jaar op zijn gespaarde uitgestelde loon gegarandeerd. Reken zelf maar uit hoeveel dat is als de nu 65-jarige metaalarbeider 80 of 90(!) zou worden.

Advertenties

6 reacties on “Pensioenkou”

 1. Selma schreef:

  Ik begrijp er totaal niets van.
  Niets van een dreiging,
  niets van een generatieverschil.
  Ik heb 42 jaar gewerkt en belasting betaald, dus ook bijgedragen aan de AOW van ouderen.
  Waarom zou ik me nu dan schuldig moeten gaan voelen als ik op mijn beurt een AOW’tje ga krijgen?
  Over een kwart eeuw zal er zonder twijfel ook pensioen voor mijn kinderen zijn, daar werken ze nu al twintig jaar hard voor.

  Like

  • Babyboom schreef:

   Natuurlijk hoef je je niet schuldig te voelen over je AOW. Het ging mij om de verlaging van (aanvullende) pensioenen in verband met een nieuw pensioenstelsel en de ontwikkelingen daartoe. Gelukkig heb je geen last van generatieverschil in deze kwestie want de artikelen daarover vliegen je om de oren.

   Like

 2. Joke Mizée schreef:

  “En waarom kort het ABP maar een half procent?”
  Ik denk dat dat samenhangt met het feit dat hun bestuursvoorzitter meent dat deze hele discussie op nonsens-argumenten berust: http://www.aectueel.nl/nieuws/471/dick-sluimers-apg-ik-ben-een-stuk-minder-in-den-haag-dan-mensen-denken.html. Een helder verhaal. (Waarom we eerst alles moeten vernemen over zijn fijne jeugd en dito studententijd, weet ik niet. Misschien om aan te geven dat hij geen omhooggevallen managerstype is?)

  Like

 3. Joke Mizée schreef:

  Oh nee, ik vergis me, hij is van het (afgesplitste) APG. Desalniettemin….

  Like

 4. thrammy schreef:

  Ik raak in de war en niet alleen van de pensioenen. Wie is Babyboom? Is dat de zus van Kantelpunt?

  Over de pensioenen: Het is natuurlijk gewoon rekenen voor gevorderden, maar het is blijkbaar toch zo onduidelijk dat je kunt discussiëren over de uitkomst. Laat iemand met een 10 voor rekenen die complexe som maar eens definitief uitrekenen.

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s