Linkse doem


‘Dat alles is ontstaan in een tijd waarin links het voor het zeggen had.’ Dit soort zinnetje is trending topic in de internetreacties op om het even welk maatschappelijk probleem. De Moniques, de Brulboeien, de Erwins, de Fuck-you’ers weten zeker dat de erbarmelijke staat van het land toe te schrijven is aan linkse gelijkhebbers, linkse zakkenvullers, linkse luchtfietsers. Links staat voor een verlammende economie, geldverslindende voorzieningen, multiculturele chaos, moreel verval; zelfs voor het plukken van hardwerkende sloebers.

Waar is dit hersenloze gevit: de mengeling van halve waarheden, geschiedvervalsing en verdichting tot één boosdoener begonnen? Bij Fortuyn? Onder Balkenende? Bij intellectuelen die meeliften op de snelweg van het kosmopolitische groeidenken? Bij populisten van eigen land en eigenbelang eerst? Bij journalisten die iedere linkse politicus met intimiderende kruisverhoren afbluffen? Bij afzeikverslaggevers die het pesten van links tot corebusiness verheffen? Of ligt het ongrijpbaar in de macht van het geld als groeiend politiek primaat?

Ik weet het niet. De geschiedenis moet er overheen gaan om een objectieve kijk op die ontwikkeling te kunnen krijgen. Maar sinds het getreiter van Bos door Balkenende zit rechts op het fluweel van het onweerspreekbare gelijk. Job Cohen moest er voor afgemaakt worden. Iedere kandidaat die zijn plaats wil innemen, wordt het volgende doelwit en anders is Spekman een prima alternatief.

Intussen gebruikt rechts de financiële crisis om democratische politiek in te ruilen voor economisch managing marketing dictaat. Maar daarvoor moet links het zwijgen worden opgelegd. Breivik deed dat letterlijk. Ja, ik weet best dat hij een extremist is en anders wel geestesziek en/of ontoerekeningsvatbaar. Maar zijn haat tegen links is een teken aan de wand. In Nederland verschuilt die haat zich in de onderbuik van internet. Die kun je negeren. De burgerlijke nette variant, dat spottende adagium ‘links heeft geen verhaal’ daarentegen, kun je niet negeren. Wie dat niet volgt, valt uit de boot van positieve vernieuwende toekomstscheppers. Wie erbij wil horen, moet het verhaal van rechts geloven.

De postbodes van PostNL, de thuishulpen, de schoonmakers kennen dat verhaal al. Zij zijn de inleiding. Het verhaal komt pas tot zijn plot als de kassières, stratenvegers, productiearbeiders, ziekenverzorgers, vakkenvullers, bouwvakkers, bewakers, stratenmakers, winkeljongens en –meisjes, kortom het hele cao-volk, dezelfde personages worden als de postbodes, de thuishulpen en de schoonmakers. De kiloknallers van de arbeidsmarkt.

Laatst zongen protesterende schoonmakers bij Van Nieuwkerk godbetert het Slavenkoor van Verdi. Ze hadden die dag hun achtste mars voor respect gelopen. Ze legden uit dat dit respect een betere beloning en betere arbeidsvoorwaarden behelst. Aan de genoeglijke tafel van De Wereld Draait Door werd het begrip respect uit en te na doorgebabbeld. Het gebrek aan respect zat in de onzichtbaarheid van schoonmakers. Je ziet gewoon niet wie je kantoor spic en span in orde houdt. Ja, het respect van goedemorgen, goedenavond kunnen ze krijgen, maar vijftig cent opslag per uur?

Later las ik dat de directie van TNT en PostNL vorig jaar met 12 miljoen aan de haal ging en nu directiesalarissen gaat ophogen tot bijna vijf ton.

Weet u, je hoeft niet links te zijn om het verhaal van rechts een griezelscenario te vinden. Je kunt niks meer vinden. Volgens de Moniques, de Brulboeien, de Erwins, de Fuck-you’ers komt ieder griezelverhaal toch van links.

Advertenties

One Comment on “Linkse doem”

  1. thrammy schreef:

    Uit het harte gegrepen en nu vijf jaar na dato, nog steeds onverminderd actueel.

    juli 2017

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s