Pas op, zakkenrollers


Grappig bedoelde tweet van Heleen van Royen. ‘Hallo! Is heel Nederland op vakantie of zo? Ik heb vandaag al drie afwezigheidsmelder-mailtjes gehad. Er moet gewerkt worden, tis crisis.’

Dat is nou precies wat politici ons voorhouden. Straks als de verkiezingscampagnes losbarsten, zullen we het in alle toonaarden horen. Ik geloof er geen barst van. Gelukkig heb ik geen cent verstand van geld en dus kan ik de grootste onzin over crisis spuien die ik wil.

Er valt niet tegen de crisis op te werken. Niet met kredietbeoordelaars zoals Moody’s waarvan de kampioenbelegger Warren Buffett de grootste aandeelhouder is. Niet met de bankiers in UK en VS die frauduleus de rentetarieven manipuleren en dan een ‘potje’ vormen om particuliere schadeprocedures te bekostigen. Niet met kredietverstrekkers die gokken op en met de schulden van probleemlanden. Niet met de geldmagnaten die goochelen met derivaten en zeepbellen en speculatief vastgoed waarvan de verdiensten voor de slimme jongens en de lasten voor de domme belastingbetaler zijn. Niet met 21 tot 32 biljoen dollar die superrijken in belastingparadijzen verborgen houden.

Geloof maar niet dat ‘in het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen’ zoveel crisismakers overwint. Zolang schuld en schaarste op de geldmarkt en in de economie meer opbrengt dan groenten verbouwen, zal de crisis ons regeren. Misschien blijft de crisis ons altijd de baas.

Dus wees wijs en blijf op vakantie. En als je nog thuis bent, ga op vakantie. Voordat je het weet is je vakantiegeld weggespeculeerd zoals spaargeld, pensioenen en bezuinigingen op lonen en gemeenschappelijke bezittingen. De politicus die de financiële zakkenrollers bestrijdt, moet nog geboren worden.

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s