Valse juwelen


Ik heb flink wat ruzies op mijn naam staan over vrouwenemancipatie. Heel vroeger ging het over de vraag of vrouwen mochten studeren, mochten werken, mochten beschikken over hun voortplanting. Wat later ging het over de claim dat vrouwen gevoeliger, socialer, vredelievender en de natuurlijkste, beste ouders zouden zijn.
Tegenwoordig maak ik geen woorden meer vuil aan deze hete hangijzers. Maar de rose verering voor het vrouwelijke, hetzij door mannen, hetzij door vrouwen, hetzij door een wenselijke opinion unique, blijf ik als een doorn in de werkelijkheid ervaren.
Deze week zag ik het toppunt van deze vervalsende verering. Bij Galeries-Lafayette, het is sinterklaas dus er moet gewinkeld worden, kreeg ik een boekje van de ‘kunstzinnige’ juwelier Mauboussin in mijn handen gedrukt. Uitdrukkelijk geen flodderig foldertje maar een linnengebonden boekje van 200 pagina’s hoogglanspapier vol artistieke sfeerplaatjes in kleurendruk. Ingebed in deze ambiance trekken ringen, hangers, armbanden, oorbellen voorbij met knotsen van robijnen, safieren, smaragden, amethisten, kwartsen gevat in ritsen diamanten. De teksten slingeren er als strelingen doorheen, barstensvol van liefde en eeuwigheid.
Nou ja, dat hoeft niet te verbazen. Mannen veroveren vrouwen al eeuwenlang met glimmers. Vrouwen laten zich graag op die manier versieren onder het motto dat ‘diamonds a girls best friend’ zijn. Maar Mauboussin gaat dik over het spel van verleiden en verleid worden, heen.
Marboussin opent het boekje met een utopische beginselverklaring over het wezen van de vrouw. In 2012, zegt de tekst, eert Mauboussin de vrouwen omdat zij de toekomst van de mensheid zijn. Vrouwen zijn het centrum van de emotie, van het leven, zij zijn draagsters van de revolutie van de waarden, van de revolutie van de ideeën, van de revolutie van het hart, van de revolutie van de geest en van de revolutie van de maatschappij. Als je met vrouwen praat over emotie, creatie en genie, praat je over henzelf als vrouw.
Godallemachtig. Ben ik dat? Is dat mijn zus, mijn vriendin, mijn buurvrouw? Of is het toch alleen maar een Hillary Clinton, een prinses Màxima?
Gelukkig, bedenk ik als oplettende lezer, geldt de beginselverklaring slechts voor 2012. En dit jaar is al gauw voorbij.
Ik ben benieuwd wat de tekstschrijvers voor 2013 bedenken. Een aanklacht tegen de politiek corrupte diamantenhandel of tegen de mensonterende en milieuverwoestende praktijken in de goud- en diamantwinning misschien?

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s