Zalig, gelukkig, gezegend


Na drie weken Nederland in alle tinten grijs, mag het licht wel eens aan, al is het maar het licht van de sneeuw. Maar deze kerst brengt geen sneeuw. De sneeuw valt slechts overvloedig op kerstkaarten tussen roodborstjes, kaarsen, dennen, sterren en engelen. De kerstlyriek, veel gelukkig en gezegend, is het enige licht van december.
Mijn broer gebruikt nog het woord zalig voor dit licht. Niet omdat hij out of time is. Mijn broer wil blijven geloven dat de mensen deugen en dat de wereld van goede wil is. Ik wil dat ook wel. Maar dat betekent dat ik de kerstkaarten van de wereld niet open maak. Ik moet niks weten van het crisisfanatisme in Nederland, van allochtonen die het grofste regeeraccoord ooit gekregen hebben, van werkelozen die als loosers voor hun werkeloosheid worden gestraft, van een dode grensrechter, van Europa dat de democratie aan het belazeren is, van clusterbommem en gifgas in Syrië, van de Amerikaanse NRA die zieke moordende wapens wil bestrijden met meer wapens, van Poetin die in zijn maffiapolitiek de moraal predikt voor het gewone volk, van Berlusconi die mensen omkoopt voor zijn ordinaire belang.
Ik wil de kaarten niet lezen. Vooral niet nadat ik er één per ongeluk toch heb opengemaakt. De kaart van Benecictus XVI.
Benedictus houdt de wereld voor dat homosexuelen de essentie van het menselijk wezen vernietigen en dat het homohuwelijk de wereldvrede bedreigt. Benedictus wil godsdiensten verenigen in een strijd tegen het homohuwelijk.
Geen wereldleider, koning, prins, prinses of ster, de beroemdheden die zich gewoonlijk rondom last en onrecht verdringen, tikt Benedictus op de vingers. Benedictus is voor de een onfeilbaar en voor de ander onaanraakbaar.
Vandaag prijst hij ons op zijn Vaticaans balcon de vrede aan. Hij doet wat foute volksmenners doen: de heilstaat verkondigen en bommen gooien naar hen die niet in hun heilstaat geloven of passen. Al-Assad doet het stiekem. Benedictus XVI doet het openlijk.
Zalig, gelukkig, gezegend? Niet als de opperbaas van het kerstverhaal de boodschap van goede wil met haat vergiftigt.

Advertenties

3 reacties on “Zalig, gelukkig, gezegend”

 1. agotekst schreef:

  Kerstmis zit er weer op.

  Like

 2. thrammy schreef:

  Wat een waar kerstverhaal! Wat een boel stellige waarheden bij elkaar. Kan het met elke zin klakkeloos eens zijn, iets wat me zelden gebeurt! Wat een hypocrisie, wat een leugenachtigheid bij sommige wereldleiders en organisaties. Wat me echter nog het meeste stoort is, dat alles gewoon door gaat en achteloos en brutaal genegeerd wordt. We hebben grote behoefte aan een kantelpunt! Wens je scherpe meningen in 2013!
  Groet!

  Like

 3. Erik schreef:

  En toch soms weer een lichtpuntje en nieuwe kansen.
  Zoals CPB-directeur Coen Teulings (De PVDA wolf in schaapskleren) die opstapt.
  Ook deze verschikkelijke man heeft zijn positie flink misbruikt om als “hoger opgeleide” vanuit eigen belang de tweedeling in de maatschappij kracht bij te zetten met zijn walgelijke opmerking over de kosten verdeling in de zorg.

  Bosie kom maar snel naar huis want ik mis je

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s