Beste Koningin Beatrix,


Onder Rutte I verklaarde u dat u niet van plan was om salaris in te leveren. Men maakte er weinig woorden aan vuil want een vorstin spreekt men niet tegen. Bovendien zei Rutte dat de ambtenaren geen salarisverhogingen kregen en dat u tot die groep gerekend werd; dus u leverde al in. Nou was het voor Nederland onbegrijpelijk dat het bevriezen van ambtenaren als bezuinigen telde want geen mens mocht in salaris stijgen. Van de andere kant zat u natuurlijk wel met de Kunduz btw-verhoging en voor wie bij elk staatsbezoek een paar hutkoffers met exclusieve jurkjes moet vullen, loopt die btw behoorlijk op. En dan, u werkt al tien jaar over uw pensioengerechtigde leeftijd heen. Onder Donner gold dat ieder jaar boven 65 2% extra AOW mocht opleveren. Ik weet niet of die bonus/malus-regeling echt geldt of nog geldt maar als dat zo is, zit er voor u al 20% alleenstaande AOW extra in.

Misschien ontnemen zulke overwegingen het zicht op de brutale malus die op dit moment op de hoofden van uw 2,5 miljoen mede-ouderen wordt uitgestort. Toch kan die financiële coup tegen ouderen u niet ontgaan. U leest tenslotte de Troonredes voor en u tekent elke nieuwe wet als Beatrix, bij de gratie Gods etcetera. Wil je zulke hoge roeping gestand doen dan zul je moeten weten wat er in die wetten voorbijkomt. Ik bedoel, je wilt toch weten wat je tekent.

Dat, beste koningin, wringt mij een beetje. In de bezuinigingsobsessie van regerend Nederland tekende u de wetten om: de belasting voor AOW-ers te verhogen met 4%, om AOW-ers de procentuele premie Zorgverzekeringswet zelf te laten betalen en dat over een van 33.000 tot 50.000 verhoogd bedrag, om het AOW-gat niet op te lossen, om aanvullende pensioenen dit jaar met 7% en volgend jaar nog eens met 8% te verlagen, om ouderenzorg voor 70% uit de AWBZ te schrappen.

Hebt u, beste koningin, niet één keer aan de regeringsheren en -dames gevraagd hoe wenselijk het is zo’n stapeling van bezuinigingen in één klap op één geselecteerde groep te concentreren? Had u niet een beetje het gevoel dat er een prijs werd gezet op het hoofd van 2,5 miljoen mensen omdat ze oud zijn, bejaard, misschien wel ziekelijk of hulpbehoevend? Drong het niet door dat de maatregelen zo ongedifferentieerd zijn dat elk pensioen, klein of groter met dezelfde scherpe schaar wordt kortgeknipt?

De heren en dames gaven geen antwoord op uw vragen, zegt u, beste koningin? Dat kan natuurlijk. Ze willen u ook niet meer bij de kabinetsformatie hebben dus het zou me niks verwonderen als ze uw vragen negeren.

Of gaven de heren en dames de foute antwoorden? Dat ligt nog meer voor de hand. Tegen ons zeggen de heren en dames ook dat ouderen rijk zijn en pensioenpotten leeg terwijl beide beweringen niet waar zijn.

Misschien denkt u nu, daar heb je weer zo’n wijsneus. Maar let op, de echte wijsneuzen leggen voortdurend tegengestelde feiten op tafel. U kunt ze, net als ik, in allerlei kranten bij elkaar lezen.

Over ouderen-inkomens bijvoorbeeld. Volgens het CBS had eind 2011 60% van de 65-plussers een inkomen beneden € 20.000 en 80% minder dan € 30.000. Met andere woorden, de meeste mensen hebben een bescheiden tot zeer bescheiden inkomen op hun oude dag.

Over de pensioenfondsen dan. In de rijke jaren tussen 1980 en 2006 verdienden de fondsen zoveel geld dat bijna alle werkgevers het werkgeversdeel van de pensioenpremies niet meer aan de fondsen afdroegen en bovendien een forse greep in de kas deden. Als iedereen netjes betaald en niet gestolen had zou het totale pensioenvermogen meer dan tweemaal zo hoog zijn dan het nu is. En of de huidige situatie zo penibel is als de aanvoerder in pensioenland, het ABP, paniekt? Volgens de ABP-site,  zegt een insider, zal de som van rendement en ingekomen premies de komende twintig jaren groter zijn dan de waarde van de pensioenuitkeringen zelfs bij de ongekend lage rente van 3%. Alleen al in 2012, zegt deze insider, steeg het ABP-vermogen met 27 miljard en lagen de pensioenuitgaven lager dan de premie-inkomsten zodat het rendement op vermogen ten goede komt aan het vermogen zelf.

Wat ook raar is; de bedrijfspensioenfondsen schreeuwen moord en brand terwijl de kleine, particuliere fondsen zich niet laten horen.

Toch beste koningin, laten de heren en dames u denken wat zij de jongeren laten denken: namelijk dat ouderen hun pensioentoekomst opeten.

Beste koningin, u hoeft niks in te leveren. Ok. Ouderen wel. Ook ok. Maar het gebeurt in een klimaat waarin alleen al met het woordje nivelleren de pleuris uitbreekt onder de goedbedeelden en waarin publieke te veel verdieners negen jaar krijgen om tot een fatsoenlijker salarisniveau in te keren. Het gebeurt met de spijkerharde leugen dat iedereen voor de crisis gelijk is.

Gelijke behandeling is wellicht een illusie. Daar hoeven we de schijn niet over op te houden. Maar iets méér ouderenfatsoen zou je toch moeten kunnen doen. Dacht u ook niet, beste koningin? Als mede-oudere zou u het er eens met Mark over kunnen hebben als u ‘s maandags het reilen en zeilen van het land met hem bespreekt.

Advertenties

2 reacties on “Beste Koningin Beatrix,”

 1. Aad Verbaast schreef:

  Mooie brief, die naar verwachting ook zo “achter de rododendrons” gemieterd wordt. Het is voor Bea toch ook gewoon een kwestie van even tekenen bij het kruisje?

  Like

 2. thrammy schreef:

  Prachtige brief, mooie tekst, sterke argumenten, een niveau wat ik gewend ben van Kantelpunt. Ben bang dat het weinig uithaalt, dat onze Bea dit niet leest, misschien niet eens laat lezen, want zo gaat dat ten huize van een paleis. Mijn mening, ongevraagd maar toch. Ik sluit me geheel aan bij het standpunt van ene Heer Th Maassen die bezig was met een heleboel onnutte groepen het land uit te sodemieteren (zij het enigszins theatraal en over de top) : wat moeten we met een koningshuis? Weg ermee!

  Hartelijke groet!

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s