298 Voldemort doden


Het bijna onuitspreekbare aantal van 193 Nederlandse doden bij het neergeschoten vliegtuig van Malaysia Airlines, roept grote woorden op bij Nederlandse politici.

De daders moeten gestraft worden, zegt Timmermans. Rutte positioneert zich als Vader des Vaderlands: ‘Als dit een aanslag is zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders zullen worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen.’

De heldhaftigheid spat in het rond. Die separatistische Oekraïners zullen de jongens van Jan de Wit tegenkomen, de mannen van het recht, gestaald door dagelijkse wind en regen op de fiets.

Het is Haagse bluf. Iedereen die af en toe een krant leest, weet dat deze ‘murder in the sky’ zal vervliegen in politieke mystificaties en politieke onmacht.

Wie zou men willen opsporen en straffen? De Oekraïense rebellen die een eigen republiekje hebben opgericht en nu in oorlog zijn met het moederland?

De man of mannen die in hun lompe oorlogshysterie een raket hebben afgeschoten op een vliegtuig en zich vergist hebben in de nationaliteit van het vliegtuig?

Wie gaan wij opsporen en straffen in andermans oorlog als de initiator van die oorlog een ‘Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden’, een Voldemort, geworden is?

Niemand kan opstaan tegen een vermomde agressor die met de ene hand een oorlog voedt en aanhitst en met de andere hand tot verzoening en onderhandeling beweegt.

Wij zien open en bloot dat de afscheiding van de Krim en het separatisme in Oekraïne het regelrechte gevolg is van het Russische ‘njet’ tegen nieuwe relaties tussen Oekraïne en Europa.

We zien elke dag dat Poetin als een tsaristische grootvorst zijn land beheerst en zijn rijk wil vergroten tot wellicht de magische grenzen van weleer. En net zoals we onze gêne voor een bot, onaangenaam mens verbergen, zo onderdrukken we onze afkeer van Poetins oligarchie, corruptie, vriendjespolitiek, maffiamethodiek.

Misschien zijn we bang voor Poetin. Als wij hem mishagen lopen we handel mis, krijgen we geen aardgas meer, of roepen we Koude Oorlog op. Maar oneindig veel griezeliger is wat er gebeuren kan als Amerika en Europa Oekraïne zouden helpen los(ser) van Rusland te komen. Staat er dan een echte oorlog op de stoep?

Een afspiegeling van een mogelijk gevolg ziet men in Syrië. Assad, die op 16 juli ingezworen is voor een nieuwe ambtsperiode van 7 jaar, waarschuwde dat het Westen en Arabische landen de prijs zullen betalen voor hun steun aan het terrorisme.

Hij bedoelt de landen die de Syrische mensen wilden bevrijden in hun opstand tegen zijn dictatuur, de armoede en onderdrukking. De helpers worden nu gezien als ‘buitenlandse agressors’ die Syrische burgers gebruikt hebben om het land (en het regiem Assad) te ontwrichten. Assad heeft zijn eigen volk beestachtig gebombardeerd en uitgehongerd. Nu gaat hij gewoon door met bommen en doden tot ‘zijn orde’ hersteld is.

Voldemort is meer dan een verzinsel van J.K. Rowling. De Voldemorts, her en der over de wereld verspreid, zijn de dictators die met oorlog en onderdrukking en verdorven leugens hun macht en hun belang in de lucht houden. Soms kruisen wij hun gebied en dan kunnen de vonken van hun explosies ons raken.

Zo vielen er op 17 juli 2014 tweehonderdachtennegentig Voldemort doden. We kunnen er niemand voor straffen omdat de daders niet als reële personen binnen een reële legale orde bestaan.

We kunnen Voldemort doden alleen maar betreuren en we kunnen hun nabestaanden troosten. En misschien kunnen we vloeken op de wereldwanorde waarin elke dag door toedoen van gewetenloze despoten duizenden mensen sterven zonder een leven te hebben gehad.

Advertenties

One Comment on “298 Voldemort doden”

  1. Erik van Buuren schreef:

    Jou kennende een moedig artikel en spreekt voor iedere Harry Potter fan tot de verbeelding.
    Ik wil dit artikel niet geruisloos aan mij voorbij laten gaan maar de huidige wereldorde en politiek klimaat is te verwarrend voor mij om er op te reageren.
    Excuses.

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s