Symbolische boekverbranding


boekverbranding_3Ooit las ik dat je om in leven én bij de tijd te blijven, iedere dag drie nieuwe feiten moet ontdekken. Dat streven steun ik.
Zelf voeg ik er aan toe dat je je één keer per dag boos moet maken om jezelf te scherpen in de weging op goed en kwaad van alle daden die op ons hoofd vallen.
Dan constateer ik uit mijn ervaringen dat ik iedere dag zeker één zaak binnenkrijg waar ik niets van snap. Het kan liggen aan de snelle veranderingen in ons hele gedoe of aan mijn jaren die gaan tellen.

Vrijdag j.l. deed er zich een feit voor dat in al deze categorieën past: het is nieuw, ik ben er ziedend over, ik begrijp er niets van.
Het feit komt uit de Volkskrant. In een opiniestuk reageert Özcan Akyol op een brief van een medewerkster in een gevangenis. Zij had van de leiding gehoord dat de bibliotheek in haar complex zou worden opgedoekt. Uit angst voor haar baan durft ze haar ongenoegen niet tegen de directie uit te spreken.
‘Het ziet ernaar uit dat onze overheid alle bajesbibliotheken wil sluiten’, stelt het artikel.
Ik hoef het artikel van Akyol niet over te schrijven. Iedereen begrijpt zonder, zelfs één, argument dat zo’n maatregel barbaars, stompzinnig en kwaadaardig is. Bezuinigingen voorwenden om zulke streken uit te halen, grenst aan mishandeling en terreur, zeker als er inmiddels vier à vijf miljard meevaller uit de bezuinigingen is geperst.
Onlangs was ik in Berlijn. Ik wilde per se de Bebelplatz (vroeger Opernplatz) zien waar de nazi’s in 1933 ‘veroordeelde’ boeken hebben verbrand. Meesterwerken van Mann, Heine, Remarque, Marx, Wells, Grosz, Tucholsky en zo verder; het volk mocht deze boeken niet lezen.

boekverbranding_2De schandvlek is gemerkt met een glasplaat in het plaveisel; van bovenaf kijk je in een lege boekenkast. Dat nooit meer, zei iedereen. Iedereen moet kunnen schrijven wat hij wil. Iedereen moet kunnen lezen wat iedereen schrijft.
Behalve onze gevangenen, zeggen onze politici. Die mogen niet lezen. Die hoeven niks te lezen. En daarom halen ze hun boekenkasten leeg. Steken symbolisch hun boeken in brand.
Laten wij die politici daarmee wegkomen? Als dat zo is heb ik een nieuw feit waar ik boos over ben en dat ik niet begrijp. Want politici, die zulke anti-democratische beschikkingen opleggen, dienen weggestuurd te worden uit het landsbestuur.

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s