Rouw om Rogi Wieg


Op romantische dichters moet je zuinig zijn. Maar het leven sprong niet zuinig om met Rogi Wieg.
Rogi Wieg is het prototype romantisch dichter. Zijn debuutbundel (1986) heet niet zomaar: ‘Toverdraad van dagverdrijf’.
Maar de bron van Rogi Wiegs hoge dichterlijke vlucht was een ondraaglijk leven. Demonen bezochten hem in depressies, angsten, obsessies, zo hevig dat hij drie zelfmoordpogingen deed. Na een onstuitbare geschiedenis van ziekenhuisopnames, elektroshocktherapie en aftakeling door medicijnen is Rogi Wieg, woensdag 15 juli, 52 jaar oud, door euthanasie overleden.
De eeuwige worsteling tegen de duisternis wierp Rogi Wieg dwingend op zichzelf terug. ‘Wie depressief is kan zich niet in een ander verplaatsen’, wist hij als geen ander. Zijn werk, de gedichten, de persoonlijke kroniek over zijn ziekte, een roman, transformeerde in onontkoombare biografie.
Hij moet wel, of hij wil of niet. Hij doet het altijd in zachte, tedere kleuren van melancholie, droom, verlangen en soms een nauwelijks voelbaar tikje ironie. Hij doet het in ‘Een gedicht’, uit: ‘Toverdraad van dagverdrijf’.
In dat gedicht treurt de dichter dat hij gefaald heeft omdat hij ‘altijd maar over mezelf’ schrijft. Hij treurt omdat hij zichzelf steeds heviger uitbuit tot hij eindelijk niets meer te zeggen zal hebben ‘omdat iedereen je nu wel kent’.
Rogi Wieg schreef als beginnend dichter al de elegie op zijn eigen dichterschap. Het maakt zijn einde droeviger of om in zijn geest te spreken: ‘De taal is met verdenking uitgebreid’.

 

Advertenties

One Comment on “Rouw om Rogi Wieg”

  1. thrammy schreef:

    Geniale kunstenaars zijn geen levenskunstenaars: Amy Winehouse, Vincent van Gogh. Ze zijn kwetsbaar, erg kwetsbaar. Vlinders met tere vleugels die worden fijn geknepen door een maatschappij die geen boodschap heeft aan hun tere ziel,

    Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s