Groot en klein Trumpisme


Sinds zijn inauguratie figureert Donald Trump full-size en permanent op het grootbeeldscherm van de wereld. Binnen een week scheidde hij boodschappen en decreten af die je kunt definiëren als oorlogskreten in Primitivistan. The Donald heeft zijn halve bucketlist al afgewerkt met een eigen ‘Newspeak’, de muur langs de grens in Mexico, het afschieten van Obamacare, het inreisverbod van moslims uit zekere landen als willekeurige hoogtepunten.
Trump verbijstert. Je vraagt je af wat hij bij mensen oproept. Kan zijn lompe, egocentrische politiek als een mode-ideologie de wereld bezetten bijvoorbeeld als hij zetbazen zou kunnen vinden in de populistische leiders van Europa?
De New York Times schreef al dat je de open brief van Rutte, drie dagen na het aantreden van de nieuwe roerganger, zou kunnen vergelijken met Trumps strategie.
Tom-Jan Meeus ontzenuwt dat idee in de NRC van 28 januari. Hij begrijpt Ruttes brief als anti-Wilders strategie. Rutte kan, zo zegt hij, het sentiment tegen immigratie en islam niet negeren. Doet hij dat wel dan geeft hij het land in handen van de (Wilders-)populisten die met twintig procent verkiezingssteun een ‘burgeroorlog’ gewettigd vinden.
Ofwel, volgens Meeus, Rutte probeert te voorkomen dat ook in dit land het Trumpisme de baas wordt.
Het is lief bedacht van Meeus. Het is als een a-politieke adem over de verdeelde werkelijkheid van nu.
Maar de brief van Rutte is verre van a-politiek. Deze hemeltergende brief, overduidelijk geproduceerd door een campagnebelust reclamebureau stuurt mensen met een onwaarachtige, boosaardige boodschap de verkeerde kant op.
De brief suggereert dat de waarden en het fatsoen van de gewone, dus witte en autochtone Nederlander bedreigd worden door het gedrag van de niet gewone Nederlanders, dus moslims, migranten, vluchtelingen.
Natuurlijk staat dat er niet één op één. Maar wel wordt geformuleerd wat het mooie, fatsoensgedreven gedrag van de normale Nederlander is. En dat normaal is onze wet en onze vlag. Wie niet normaal is, niet normaal wil zijn of zich niet normaal gedraagt moet weg, oppleuren, oprotten.
Die grootspraak van Rutte is een loze, lege kreet. Maar net zoals de ‘minder, minder’ provocatie van Wilders verwijst deze retoriek rechtstreeks naar het uitsluiten, uitroken en uitzetten van mensen. Zo vond er enkele dagen na Ruttes doembrief in De Balie in Amsterdam een debat plaats waarin gesproken werd over de mogelijkheden om moslims (onvrijwillig) te deporteren.
Ruttes ranzige brief staat natuurlijk gewoon in een agressieve strategie naar verkiezingswinst. Rutte wil vooral een nieuwe termijn als premier. Want Rutte was nog niet klaar met ons, zei hij, ook per brief, bij de aftrap van de verkiezingscampagne. Hij had veel ambitie in de aanbieding. Hij had zijn plan voor Nederland.
Nu dat plan begint met uitsluiting als Nederlands Normaal, word ik schichtig. Zeker als ik de krochten van Ruttes demagogie nader onderzoek. Daar blikkeren de kitscherige emoties van vaderlandsliefde voor en trots op een onwijs/ontzettend/waanzinnig gaaf land. Daar ligt een gehuicheld beroep op moraal en moreel leiderschap waar de VVD in het normaal niets van moet hebben. Daar liggen de politieke leugens die als alternatieve feiten de waarheid om zeep geholpen hebben.
Ruttes politiek is nooit de mijne geweest. De economische bezuinigingen hebben het recht van de sterkste en de kapitalistische hegemonie bevestigd ten koste van sociale compassie en collectieve verbinding. De verdelende almacht in de financiële sector is nooit bestreden. De belastingschuld van multinationals en hooggefortuneerden is nooit geïnd. En nu loopt hij met olifantspoten door het leed en de problemen van vluchtelingen, migranten en andersdenkenden in onze maatschappij.

Ik geloof niet dat Rutte het Trumpisme tegen kan houden. Rutte heeft meer talent voor Trumpisme dan mij lief is. En het ergste is: hij klinkt zo infantiel.

Advertenties

2 reacties on “Groot en klein Trumpisme”

 1. thrammy schreef:

  Rutte lacht en grimgrijnst alles weg en ik houd niet van mensen die verkeerd getimed lachen, die blijven lachen als ware het dat ze zich geen raad weten met de situatie. Ik houd ook niet van mensen die een bureau inhuren om een brief te schrijven aan andere mensen, ik schrijf die brief zelf wel. Wilders hoeft de verkiezingen niet meer te winnen, zijn rampzalige ideeën zijn al grotendeels overgenomen/gelegaliseerd door de andere partijen, Rutte voorop. Intussen hebben we een dwaas in de VS die aan de kernk(n)oppen zit, en een compagnon en fan in ons land die het parlement en de rechters nep vindt. Wie voor deze rampen een oplossing weet mag het zeggen.

  Like

  • Kantelpunt schreef:

   Waarschijnlijk worden we nog tot één periode Rutte veroordeeld maar gezien de politieke wind die over de wereld waait, moeten we wachten tot de wal het schip keert. Al mag je zelfs daaraan twijfelen.
   Hartelijke groeten

   Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s