Dystopie


Het zijn stromen tegen elkaar in. De wereld wordt groter en toegankelijker en toch steekt er bij ons een benauwend nationalisme de kop op.
Dat komt door de angst en boosheid van de kleine burger, zeggen deskundigen. De gewone man wordt kopschuw van schaalvergroting, immigratie en alles veranderende technologie. Hij verliest zijn identiteit, zijn zekerheden, zijn thuisgevoel.
Ik vind het een gatenkaasverhaal. Er moeten actieve oorzaken zijn waarom vergroting en verandering tot sociaal-culturele vaatvernauwing leiden.
Aanvankelijk hoorde het nationale egocentrisme bij de PVV. Met de witte zeemeeuw in een rood-wit-blauw zwerk schilderde Wilders graag een paradijselijk Nederland dat van vreemde smetten vrij moest blijven. Trots op Nederland ontpopte zich als een onfeilbare heilsleer.
In de campagne voor de Kamerverkiezing van 2010 sloegen VVD en CDA op dezelfde trom om kiezers van Wilders af te snoepen. De grote stunt kwam met het Rutte-Verhagen kabinet waarvoor Wilders de gedoogsteun leverde. Na twee jaar mocht het CDA zich in de oppositie verbijten want de nationalistische praatjes hielpen wel de VVD maar niet de christenen die toch het godsgegeven patent op de verbinding van de mensen bezitten.
Gelukkig verrees stoere Sybrand Buma uit de vernedering. Hij ontpopte zich als onze ‘topnationalist’ zoals oud-premier Dries van Agt zich onlangs venijnig liet ontglippen. Buma bracht zijn CDA weer keurig in een kabinet (het huidige) en verzilverde onmiddellijk zijn nationalistische opties.
Kinderen gaan elke morgen het Wilhelmus zingen, gaan het volkslied bestuderen en gaan de vlag vereren en, maar dat komt geloof ik niet van de Christelijken, ze gaan minstens één keer in het Rijksmuseum de nationale schatten bekijken.
Dit moet, zegt Lotte van de CDA-jongeren, omdat we met z’n allen zwaar gepolariseerd zijn. De politica, met 24 jaar op de teller, zegt dat wij met lessen in geschiedenis, tradities, Nederlandse waarden en normen de basiskennis moeten verwerven om met elkaar verbonden te zijn.
Lotte trad als een ware vedette op in ‘Holland!’ Dat is een tv-programma over de Nederlandse identiteit of liever over de zoektocht naar één gezamenlijke identiteit die natuurlijk niet bestaat. Zelfs Máxima van Oranje weet dat.
Wij zijn namelijk officieel in identiteitscrisis geraakt. Tussen het oude en nieuwe Nederlands (lees ook: allochtoonse) is een groot verschil. Verschil moet beslecht worden. Te wapen dus.
Eerst denk ik dat ‘Holland!’ niet serieus is, een satire op de tv zoals ‘De Speld’ in de Volkskrant.
Maar nee, het is echt. Onze nationale cultuurhistoricus/neerlandicus Herman Pleij doet mee en meer keurmerk van echtheid kun je niet hebben.
Ik zit me vooral te schamen bij de stuntelige uitleg van ‘Het Wilhelmus’ door een vakgenoot van me. Ze voegt zich in de modieuze stroom om de geschiedenis van Van Oranje, van zijn loflied dan wel geuzenlied, van de 16e – 17e eeuwse Opstand, van de strijd om ‘gewetensvrijheid naar de politieke/democratische waarden van nu te interpreteren. Trouwens het begrenzende ‘Holland’ voor de Nederlandse identiteitsgemeenschap geeft ook te denken over de uitleg van onze gezamenlijke geschiedenis.
De presentatrice van ‘Holland!’, lachebekje Ryanne van Dorst, houdt de stemming erin. Maar bij mij wekt het gegrap en gegiechel de ergernis op dat het allemaal niet echt is.
En dat is het ook niet. Die uit het verleden getrokken symbolen als koning en vlag en volkslied doen helemaal niks. Ze scheppen geen recht en rechtvaardigheid, ze generen geen voedsel, ze onderwijzen geen mensen, ze bouwen geen huizen, ze scheppen geen banen, ze zorgen en troosten niet in tegenslag, ziekte en verdriet. Lege briefjes. Ze zijn net als heiligenbeelden die je ook niet als god mag aanbidden.
Symbolen zijn politieke nep om ontwikkelende tegenstellingen te verdoezelen. Ik kan er verschillende noemen. Zo staat er dwars tegenover de voortdurende roep tot verbinding de onstuitbare ontbinding van het sociale contract. Zo staat er tegenover de ideologie van de groei de razendsnelle uitsluiting van profijt voor het voetvolk.
Het nationalisme moet via identiteitssentimenten sociaal verlies en ongelijkheid dekken. Zo verkleurt utopie tot dystopie.
Ik word er claustrofobisch van.
Ik moet nodig op reis.

Advertenties

2 reacties on “Dystopie”

 1. thrammy schreef:

  En dan is het een poosje stil en daarna nog een tijdje, Kantelpunt denkt na over Nederland. En dan verschijnt opeens weer een stevig verhaal waarin de zaken in dit kleine landje weer even op scherp worden gezet. Mooi is dat! Geweldig mooi.

  Mijn jeugd ligt in de zestiger jaren en in die tijd heb ik en velen met mij vlag, volkslied en vaderland stevig afgezworen. Alle vertoon van nationalisme had sedert de voorbije oorlog een vieze bijsmaak gekregen. Op de geboortedag van de huidige koning was ik dienstplichtig militair. We kregen de hele dag vrij, maar ik had nog geen gulden om een glas bier te kopen. De dagelijkse soldij f 1.15, was nog minder dan een glas bier. We moesten het land verdedigen, maar het mocht niks kosten!

  Ik citeer uit bovenstaande: Symbolen zijn politieke nep om ontwikkelende tegenstellingen te verdoezelen.

  Dat vonden wij toen ook al. Grenzen waren er om zo gauw mogelijk geslecht te worden. Wij zouden voortaan wereldburgers worden, minimaal Europeanen. En dan komt iemand ons vertellen dat het opeens allemaal ontzettend belangrijk is. Het ergste, het meest kwalijke van alles: dat de foute ideeën van de PVV door de VVD en het CDA worden overgenomen.

  Prachtige analyse van een totaal foute ontwikkeling in Nederland.

  Ik wens je een goede reis en behouden terugkeer!

  Hartelijke groet!

  Like

 2. Kantelpunt schreef:

  Ik ben intussen terug en kan weer aan de slag met Nederland. Of in de slag?
  Dank je voor instemmende reactie.
  Hartelijke groeten

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s